Aktuellt

Tore Wretmandagen 2020

Unga måltidsforskare presenterar Fredag den 13 e november kl. 9-12 i Grythyttan har tyvärr blivit inställt på grund av rådande pandemi. Vi återkommer on nytt datum Måltidsakademien, Gastronomiska Akademien & Nordic Association for Food Studies (NAFS) inbjuder till ett seminarium för unga forskare med anknytning …

Läs merTore Wretmandagen 2020

Symbolum

Analyser av måltidsupplevelser för utveckling av europeisk gastronomi Under det senaste året har detta dokument utvecklats, med huvudförfattare Carl Jan Granqvist och med ett stort antal konsultationer bland annat från ledamöter i Måltidsakademien. Dokumentet är avsett att fungera som ett ramverk som beskriver Europeisk gastronomi. …

Läs merSymbolum

Gastronomiska Stiftelsen 2020

Utlysning av stipendier På temat: Dryckers roll i gastronomin Stiftelsen utlyser tre stipendier, två st à 100 000 kr och ett stipendium à 50 000 kr. De tre stipendiesummorna representerar sålunda olika omfång och djuplodande analyser i respektive projektidé.  Området är brett och kan innefatta empiriska studier, teoretiska diskussioner …

Läs merGastronomiska Stiftelsen 2020

Tryffelkurs på Gotland

Sommarkurs tryffel Gotland 2020 Under juni-augusti  genomfördes en kurs om tryffel under ledning av Dr Christina Wedén, Uppsala Universitet, tillika vice preses i Måltidsakademien och ledamot i Gastronomiska Akademien. Kursen vände sig till personer som är intresserade av att lära sig mer om tryffelsvampar, deras …

Läs merTryffelkurs på Gotland

Prins Carl Philip tillsammans med landshövding Georg Andrén, universitetets prorektor Thomas Blom och Gastronomiska akademiens tf direktör Carl Jan Granqvist. Foto: Anders Sahlin/Karlstads universitet

Svensk Gastronomi Symposium

Torsdagen den 13 februari anordnade Karlstads universitet i samarbete med Gastronomiska Akademien och Måltidsakademien ett symposium med bland annat Carl Jan Granqvist, Helén Williams och Per Kristensson. Närvarade på symposiet gjorde även Prins Carl Philip och landshövding Georg Andrén tillsammans med prorektor Thomas Blom hälsade …

Läs merSvensk Gastronomi Symposium

Måltidens Dag 2020

Måltidens Dag är i år ett samarbete mellan Måltidsakademien och MATtanken  Den Offentliga Måltidens Dag firas torsdag den 15 oktober.I år firar vi Måltidens Dag på nätet där vi samtalar om måltidens betydelse för hela vårt samhälle. Under tiden kan vi äta den Kryddiga linssoppan med ett gott …

Läs merMåltidens Dag 2020