Sommarbrev juni 2021

HÄLSNING FRÅN PRESES

I dagarna vinglar studenter runt i Stockholm. De syns sitta på bildörrens fönsterkant med kroppen utanför bilen, de ockuperar innerstans krogar. Och den ljusnande fram- tid är deras! Dom flesta av oss känner oss väl förresten också som lössläppta kalvar… Vi hoppas att pandemin har gjort sitt. Vi lärde oss nog en del på denna erfarenhet. Vi värdesätter fysiska möten med andra högre.

Detta sommarbrev tänkte jag skulle fungera som en liten påminnelse om Måltidsaka- demiens verksamhet, in i sommarhettan och mot vårt högtidsmöte i oktober. Delar av brevet är trams och delar är allvar. Allt detta kan bara skyllas på preses.

Tänk att så många har följt våra zoom-möten! Tack för att ni alla i akademien har varit så tillmötesgående och funnits med i diskussionen trots allt. I höst hoppas vi alla på att våra viktiga dagar i oktober blir så där bra som vi gärna vill ha dem. Högtidsmötet är den 19 oktober, Tore Wretmandagen den 20 oktober och Måltidens dag den 21 ok- tober. Beroende på läget då kommer vi att hålla Högtidsmötet i vinkällaren Grappe, Tore Wretmandagen på KSLA (inklusive middag på kvällen) och Måltidens dag som vanligt över hela landet men med fokus på KSLA. Vid kvarstående problem med sam- lingar kommer vi såklart att följa myndigheternas rekommendationer.

Undertecknad kommer att lämna presidiet efter tre år som preses men fortsätta som aktiv ledamot förstås. Marianne Nilson som i sju hela år har stöttat presidiet och haft ansvar för ekonomin, avgår också i höst. Hon skriver en liten separat reflektion. I som- marbrevet kan ni också hitta ett kåseri av Stephan Rössner, en reflektion av Leif Lewin, ett recept på kallt te från Henrik Scander och lite annat smått och gott, bland annat ett recept på potatissallad och tips om sommarvärdar av särskilt intresse. Det av mig omtalade specialnumret i IJERPH om måltidsgemenskap (commensality) är nu så gott som klar och länk till hela härligheten finns också i detta brev.

Vi får en bok från Marmiterna: Den heter ”Njuta” och har fått många fina recensioner. Ni som vill ha den, skicka er hemadress till Ulf Strömqvist enligt anvisningarna på nästa sida, så kommer den med posten.

Jag vill gärna passa på att tipsa om medlemskap i Måltidsakademiens och Gastronomiska Akademiens Vänner, se sista sidan, genom att bli medlem där kan man stödja våra verksamheter. Glöm inte heller att gå in på vår hemsida då och då, vi lägger upp nyheter därmed jämna mellanrum. https://ma.akademierna.se

Ladda ner Sommarbrevet juni 2021 (PDF).

Preses Agneta Yngve