Måltidens Dag 2024

Måltidens Dag firas torsdag den 17 oktober

Måltidens Dag fyller i år 25-år och firas torsdag den 17 oktober kl- 11.00-14.00 på Drottninggatan 95B i Stockholm.

Dagen är ett samarbete mellan Måltidsakademien och MATtanken Jordbruksverket.

Elever från Stockholms Hotell och Restaurangskola bjuder på blomkålssoppa med gott bröd.

Under lunchen talar Eva Sundberg, Carl-Jan Granqvist, Stephan Rössner och Christina Möller över ämnet ”Måltiden en njutning i tiden”

Varmt välkomna!

Årets Måltidens Dags soppa 2024 är:

Jubileums-blomkålssoppa

Gör så här:

  1. Ta bort det allra grövsta på blomkålen, men låt stam och blad (ger fin färg!) vara kvar. Tärna allt, skala och tärna löken.
  2. Koka med buljongtärningar och lagerblad c:a 20 minuter tills bitarna mjuknat. Tag upp lagerbladen, kör i matberedare till puré, lägg ev. till någon dl vatten för lagom konsistens. 
  3. Krydda med salt och peppar. En skvätt matlagningsgrädde förhöjer smaken, men är inte nödvändigt.

Servering

För tillbehör:

  • Vegetariskt: Morot hyvlas fint med potatisskalare
  • Annat: Bacontärningar steks i mikron

Antingen några spån hyvlad morot  eller någon matsked bacontärningar.

Bacon körs på mellanvärme i mikron i omgångar tills de är knapriga, på hushållspapper om man vill minska fetthalten, i skål om man vill få med baconsmaken.

Smaksätt soppan med finhackad persilja eller färdigköpta örtkrutonger.