Kalendarium 2022-2023
Kalendarium för Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Vännerna.
Uppdatering 2022-05-05 där du får en översikt över alla planerade evenemang för pågående och kommande år – Stockholm, Europas Gastronomiska Huvudstad.
Datum | Aktivitet | GA | MA | VA |
2022 | ||||
5 maj | MA presidiemöte | X | ||
5 maj | Vårens gastronomiska höjdpunkt – Operakällaren | X | ||
13 maj | Ostfestivalen Stockholm | X | ||
17 maj | Årsmöte i Vännerna | X | ||
1 juni | Povel Ramels hundraårsdag celebreras med avtäckning av skulptur utanför Cirkus. | |||
2 juni | MA presidiemöte följt av ett allmänt möte. | X | ||
4-6 juni | Korvfestivalen Stockholm | X | ||
19 okt | MA presidiemöte följt av Högtidssammankomsten | X | ||
20 okt | Måltidens Dag | X | ||
20 okt | Landskapsrätter, Skansen | |||
1-2 nov | Tore Wretmandagen, Stockholm univ. | X | ||
2023 | Stockholm – Europas Gastronomiska Huvudstad Tema: Stockholm stad – ett skyltfönster för svensk gastronomi. OBS! Flera av programpunkterna nedan är preliminära. | |||
Jan | – Invigning i Stadshuset i samband med GA:s prisutdelning. Västerbottensveckorna på Grand Hôtel. – KSLA:s högtidsdag den 28 januari firas i Blå Hallen, med menyn inspirerad av svenska landskapsrätter. | |||
Feb | – Svenska livsmedelsproducenter/LRF, Livsmedelsindustrier samt Köksteknik/Electrolux ges fokus genom aktiviteter. | |||
Mars | – Gastronomiska Akademien & Måltidsakademien i samarbete arrangerar seminariet Gastronomi – En Konstart. Planeras i samarbete med franska ambassaden och franska kulturinstitutet som bidrar med föreläsare om gastronomins uppkomst. Dessutom samarbete med olika museer: Nationalmuseum, Nordiska Museet, Moderna Museet, Spritmuseum, och i samarbete med företag som Absolut Company m fl. | |||
April | – Primörer – samarbete med grossistföretag och dagligvaruhandel. – Utnämning av Stockholms-restauranger till ”regionala måltidsambassader”. | |||
Maj | – Nationell presentation av ”Nya Svenska Landskapsrätter” i Stockholm i samarbete med Sveriges 21 Landshövdingar de tre akademierna och Folkets Hus och Parker. | |||
Juni | – Konferensen The Big Meet och Good Food Festival I Kungsträdgården, arrangerad av Sweden Foodtech. | |||
Juli | – Stockholms kryssningsfartyg lyfts fram och honoreras i samarbete med Visit Stockholm och Visit Sweden. | |||
Aug | – Skärgård, kräftskiva, i samverkan med skärgårdsstiftelsen och Sjömatsfrämjandet | |||
Sept | – Skördefest, i samarbete med LRF och Hushållningssällskapen. – Tävlingen Årets Kock, i samarbete med företaget Årets Kock och dess sponsorer. – Skaldjursveckor i samarbete med Sjömatsfrämjandet. | |||
Okt | – Måltidens dag i samarbete med Jordbruksverket och Livsmedelsverket. – Måltidsakademien har sin högtidssammankomst i samband med FN:s allmänna dag för måltiden. | |||
Nov | – Måltidsakademien arrangerar ett internationellt symposium på temat ”The forefront of European Gastronomy”. – Gastronomiska Akademiens högtidssammankomst äger rum i närvaro av Kung Carl XVI Gustaf. – Tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur prisutdelning äger rum på Kungliga Biblioteket i samarbete mellan Måltidsakademien och svenska bokförlag. | |||
Dec | – Final med diplomutdelning på lämplig estrad, förslagsvis Kungliga Operan Dramaten eller Cirkus. Samarbete med Guide Michelin. |
Ladda ner Kalendarium i PDF format.