Måltidens Dag 2023

Måltidens Dag firas torsdag den 19 oktober

Dagen är ett samarbete mellan Måltidsakademien och MATtanken Jordbruksverket.

De gemensamma måltidernas betydelse för demokratin!
Måltiden erbjuder en mötesplats där människor lär sig att umgås och lyssna på varandra – tar vi tillvara på dessa möten på bästa sätt för att bygga ett starkt samhälle?

Årets Måltidens Dags soppa 2023 är:

Grönkålssoppa

Gör så här:

Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt grönkålen samt grönsaksbuljong. Låt koka 20 min och tillsätt resten av ingredienserna. Koka upp och mixa slät (med stavmixer, späd eventuellt om du vill ha en tunnare soppa, gäller 4 portioners recept), smaka av med salt och kryddor. Red eventuellt med maizena (gäller 100 portioners recept).

Servera gärna med krutonger av omhändertaget (svinn-smart) bröd samt rostade solrosfrön.

Svinnsmart tillbehör att toppa soppan med

Använd kokt havreris du har över och gör frasbollar

I liter kokt havreris
1 citron – zest + saft
1 msk sambal oelek
2 st king solo vitlök
2,5 dl riven ost
Salt och svartpeppar

Ströbröd (gärna gjort av omhändertaget bröd). Rapsolja att steka i.

Mixa huvudingredienserna. Smaka av. Forma till bollar och rulla i ströbröd. Stek i rapsolja tills de är gyllenbruna.

Svinnsmart bröd till den goda soppan

Brödpåbröd

Frys in alla torra brödskivor du får över och baka nytt bröd = brödpåbröd
ca 10 st

500 g skivat bröd
2,5 liter kallt vatten
2,9 kg vetemjöl
300 g grovt rågmjöl
2 paket torrjäst
40 g salt

Blötlägg brödet i vattnet. Mixa slät.

  • Tillsätt alla ingredienser utom salt och kör på medelhastighet i 8 min. Tillsätt salt och kör i 2 minuter till på hög hastighet.
  • Jäs i kylen över natten.
  • Plocka fram den redan färdiga degen i kylen och forma till 12 limpor. Kör på jäsprogram i 20 min (37 grader). Baka på bakprogram i ca 30 min, kolla så innertempen är 96 grader.

Squashpesto

Har du en trött squash i kylen som bara väntar på att bli använd? Gör en god squashpesto till det goda brödpåbrödet.

1 squash
1 vitlök
1 citron – zest och saft
1 dl rostade solrosfrön
Rapsolja
Salt, svartpeppar
Färsk persilja

Dela squashen i mindre bitar och rosta tillsammans med citronzest + saft, vitlök, olja och salt.

Låt svalna lite och mixa med solrosfrön och färsk persilja. Tillsätt eventuellt lite mer olja och vatten så det blir en krämig konsistens.