Årets Måltidslitteratur 2021

Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier

Måltidsakademin har utsett ”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”. Det blev inte mindre än 33 pristagare i olika kategorier. Men bäst totalt blev Härifrån – Råvaror, recept och relationer av Anders Johnsson.

”Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes den 25 november, för tjugoförsta året i rad. I år finns ca 300 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita”, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Prisutdelningen skedde på KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholm inför författare, förlagsfolk och matintresserade.

Juryns motivering till vinnarboken: ”Allting börjar hos bonden, fiskaren, trädgårdsodlaren och jägaren. Mästerkocken Anders Johnsson har med sitt nätverk av mathantverkare skapat ett 350 sidors manifest, tryckt på plats, för ett sunt bruk av råvaror som just där vi bor finner sitt bästa uttryck: härifrån.

Härifrån. Råvaror, recept och relationer

Författare: Anders Johnsson
Medförfattare: Pelle Svensson
Foto: Andreas Hylthén
Form: Skogen Grafisk Form
Förlag: Anders Johnsson

Motiveringen löd:
Allting börjar hos bonden, fiskaren, trädgårdsodlaren och jägaren. Mästerkocken Anders Johnsson har med sitt närverk av mathantverkare skapat ett 350 sidors manifest, tryckt på plats, för ett sunt bruk av råvaror som just där vi bor finner sitt bästa uttryck: härifrån.

Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes den 25 november, för tjugoförsta året i rad. I år finns ca 300 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.

Prisutdelningen skedde på KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholm inför författare, förlagsfolk och matintresserade

Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:

Christina Möller  Juryordförande, f.d. provkökschef, COOP, ledamot Måltidsakademien, Stockholm
Birgit HembergMatjournalist och författare
Mikael Engblom Grafisk formgivare, Stockholm
Stephan RössnerMedicine professor, författare, ledamot av Gatsronomiska akademien, Stockholm
Malin Turunen Matjournalist och författare, Stockholm
Karsten Thurfjell   Kulturjournalist SR, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm

Bibliotekstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.

Resultatet på www.måltidslitteratur.se , förlagens hemsidor

Hela guiden för Årets Svenska Måltidslitteratur finns som pdf för fri nedladdning på www.måltidslitteratur.se

Frågor besvaras av Barbro Stanley, barbrostanley@yahoo.se 070-554 41 63
MÅLTIDSAKADEMIENS BIBLIOTEKSSTIFTELSE