Måltidens Dag 2022

Måltidens Dag firas torsdag den 20 oktober kl. 11.00 – 13.00.

Dagen är ett samarbete mellan Måltidsakademien och MATtanken Jordbruksverket.

De gemensamma måltidernas betydelse för demokratin!
Måltiden erbjuder en mötesplats där människor lär sig att umgås och lyssna på varandra – tar vi tillvara på dessa möten på bästa sätt för att bygga ett starkt samhälle?

Välkommen till ett samtal under ledning av Carl Jan Granqvist, Måltidsakademien med Eva Sundberg, måltidsexpert på Jordbruksverket, Mats-Eric Nilsson, journalist och författare samt Helena Henrikson, skolledare i Vallentuna. Länk till samtalet

Årets Måltidens Dags soppa 2022 är:

Broccoli och potatissoppa med smak av svensk, lagrad ost

Ingredienser4 portioner100 portioner
Vatten 5 dl15 liter
Broccoli, färsk eller fryst400 g4,5 kg
Potatis4 st5 kg
Hackad gul lök½ 0.8 kg
Örtagårdsbuljong0,5 dl1 dl
Maizena1 mskca 3 dl
Riven lagrad svensk ost1 dl1 kg
Vispgrädde1-2 dl1,3 liter
Mjölk 3%2,5 dl2 liter
Basilika fryst3 msk1,25 dl
Persilja fryst3 msk1,25 dl
Timjan torkad1 msk0,25 dl
Cayennepeppar
Salt
Gör så här:
Fräs lök, häll på vatten, tillsätt buljong och potatisen i bitar
Vänta något med att lägga i broccolin, så att den håller sin färg.
Tillsätt örtkryddor, grädde och mjölk, red med maizena efter behov
Tillsätt ost efter tycke och smak men låt inte soppan koka efter det eller garnera med osten. (se bild)
Smaka av med salt och eventuellt cayennepeppar.
Servera med gott bröd