Måltidens Dag firas torsdag den 20 oktober kl. 11.00 – 13.00.
Dagen är ett samarbete mellan Måltidsakademien och MATtanken Jordbruksverket.
De gemensamma måltidernas betydelse för demokratin!
Måltiden erbjuder en mötesplats där människor lär sig att umgås och lyssna på varandra – tar vi tillvara på dessa möten på bästa sätt för att bygga ett starkt samhälle?
Välkommen till ett samtal under ledning av Carl Jan Granqvist, Måltidsakademien med Eva Sundberg, måltidsexpert på Jordbruksverket, Mats-Eric Nilsson, journalist och författare samt Helena Henrikson, skolledare i Vallentuna. Länk till samtalet
Årets Måltidens Dags soppa 2022 är:
Broccoli– och potatissoppa med smak av svensk, lagrad ost
Ingredienser | 4 portioner | 100 portioner |
Vatten | 5 dl | 15 liter |
Broccoli, färsk eller fryst | 400 g | 4,5 kg |
Potatis | 4 st | 5 kg |
Hackad gul lök | ½ | 0.8 kg |
Örtagårdsbuljong | 0,5 dl | 1 dl |
Maizena | 1 msk | ca 3 dl |
Riven lagrad svensk ost | 1 dl | 1 kg |
Vispgrädde | 1-2 dl | 1,3 liter |
Mjölk 3% | 2,5 dl | 2 liter |
Basilika fryst | 3 msk | 1,25 dl |
Persilja fryst | 3 msk | 1,25 dl |
Timjan torkad | 1 msk | 0,25 dl |
Cayennepeppar | ||
Salt | ||
Gör så här: | ||
Fräs lök, häll på vatten, tillsätt buljong och potatisen i bitar | ||
Vänta något med att lägga i broccolin, så att den håller sin färg. | ||
Tillsätt örtkryddor, grädde och mjölk, red med maizena efter behov | ||
Tillsätt ost efter tycke och smak men låt inte soppan koka efter det eller garnera med osten. (se bild) | ||
Smaka av med salt och eventuellt cayennepeppar. | ||
Servera med gott bröd | ||