Måltidens Dag är i år ett samarbete mellan Måltidsakademien och MATtanken Jordbruksverket.
Den Offentliga Måltidens Dag firas torsdag den 21 oktober kl. 12.00 – 13.00.
I år firar vi Måltidens Dag på nätet där vi samtalar om ”Måltiden en självklar del i skolan, äldreomsorgen och vården.” Hur får vi samarbete över gränserna? Dessutom kommer vi att samtala om ”Gemenskapen vid måltiden.”
Under tiden kan vi äta Årets Måltidens Dags Morotssoppa med ett gott bröd.
Carl Jan Granqvist kommer att leda samtalet tillsammans med Eva Sundberg, MATtanken och Robbin Höglund, köksmästare på äldreboendet, Jakobsbergsgården i Sala, Maria Hård av Segerstad, Handelsbanken och Stefan Eriksson, Årets Kock 2005
Om du vill följa samtalet om måltiden var med på bifogad länk
Morotssoppa
Ingredienser | 10 portioner | 25 portioner | 100 portioner | |||
Morot | 1 kg | 2,5 kg | 10 kg | |||
Gul lök | 2 st | 5 st | 20 st | |||
Paprikapulver | 1 dl | 2,5 dl | 1 liter | |||
Oregano, torkad | 0,6 dl | 1,5 dl | 6 dl | |||
Timjan, torkad | 0,6 dl | 1,5 dl | 6 dl | |||
Vatten | 1,6 liter | 4 liter | 16 liter | |||
Mjölk | 1,2 liter | 3 liter | 12 liter | |||
Creme fraîche | 4 dl | 1 liter | 4 liter | |||
Pressad vitlök | 2 klyftor | 5 klyftor | 20 klyftor | |||
Hackade tomater efter tycke | ||||||
Olja, att fräsa i | ||||||
Buljong efter smak | ||||||
Saft och peppar att smaka av med | ||||||
Gör så här: | ||||||
Skala och riv morötterna grovt. Hacka löken. Fräs morötter och gul lök i oljan tillsammans med kryddorna | ||||||
Tillsätt vatten, buljong, mjölk och creme fraiche. Låt puttra. | ||||||
Tillsätt tomater och vitlök före servering. .Smaka av med salt och peppar | ||||||
Gott att toppa med pumpafrön eller annan topping | ||||||
Servera med gott bröd | ||||||