Måltidens Dag 2021

Måltidens Dag är i år ett samarbete mellan Måltidsakademien och MATtanken  Jordbruksverket.
Den Offentliga Måltidens Dag firas torsdag den 21 oktober kl. 12.00 – 13.00
I år firar vi Måltidens Dag på nätet där vi samtalar om ”Måltiden en självklar del i skolan, äldreomsorgen och vården.” Hur får vi samarbete över gränserna? Dessutom kommer vi att samtala om ”Gemenskapen vid måltiden.”
Under tiden kan vi äta Årets Måltidens Dags Morotssoppa med ett gott bröd.

Carl Jan Granqvist kommer att leda samtalet tillsammans med Eva Sundberg, MATtanken och Robbin Höglund, köksmästare på äldreboendet, Jakobsbergsgården i Sala, Maria Hård av Segerstad, Handelsbanken och Stefan Eriksson, Årets Kock 2005

Om du vill följa samtalet om måltiden var med på bifogad länk

Morotssoppa

Ingredienser10 portioner 25 portioner100 portioner 
 
Morot1 kg2,5 kg10 kg 
Gul lök2 st 5 st20 st 
Paprikapulver1 dl2,5 dl1 liter 
Oregano, torkad0,6 dl1,5 dl6 dl 
Timjan, torkad0,6 dl1,5 dl6 dl 
Vatten1,6 liter4 liter16 liter 
Mjölk1,2 liter3 liter12 liter 
Creme fraîche4 dl1 liter4 liter 
Pressad vitlök2 klyftor5 klyftor20 klyftor 
Hackade tomater efter tycke 
Olja, att fräsa i 
Buljong efter smak 
Saft och peppar att smaka av med 
 
 
Gör så här: 
Skala och riv morötterna grovt. Hacka löken.
Fräs morötter och gul lök i oljan tillsammans med kryddorna
Tillsätt vatten, buljong, mjölk och creme fraiche. Låt puttra.
Tillsätt tomater och vitlök före servering. .Smaka av med salt och peppar
Gott att toppa med pumpafrön eller annan topping
Servera med gott bröd