Måltidens Dag är i år ett samarbete mellan Måltidsakademien och MATtanken Den Offentliga Måltidens Dag firas torsdag den 15 oktober.
I år firar vi Måltidens Dag på nätet där vi samtalar om måltidens betydelse för hela vårt samhälle. Under tiden kan vi äta den Kryddiga linssoppan med ett gott bröd.
Jens Dolk (rest K-märkt), Carl Jan Granqvist, Frida Ronge (rest TAK) och Eva Sundberg, MATtanken deltar i samtalet.
Om du vill följa samtalet om måltiden var med på bifogad länk.
Kryddig linssoppa
Ingredienser | 10 portioner | 25 portioner | 100 portioner | |||
Gul lök, hackad | 1 st. ca 100 g | 2–3 st. 250 g | 1 kg | |||
Ingfära, mald | 1 msk | 2,5 msk | 1,5 dl | |||
Spiskummin | 1 msk | 2,5 msk | 1,5 dl | |||
Koriander, mald | 2 tsk | 5 tsk | 1 dl | |||
Gurkmeja | 2 tsk | 5 tsk | 1 dl | |||
Smör & rapsolja | 0,5 dl | 1 dl | 5 dl | |||
Morot, slantar | 500 g | 1,2 kg | 5 kg | |||
Squash, munsbitar | 500 g | 1,2 kg | 5 kg | |||
Gröna linser, förkokta | 600 g | 1,5 kg | 6 kg | |||
(200 g torkade) | (500 g torkade) | (2 kg torkade) | ||||
Grönsaksbuljong | 3 liter | 7,5 liter | 30 liter | |||
Couscous | 2 dl, ca 150 g | 5 dl, ca 375 g | 2 liter, ca 1,5 kg | |||
Pressad saft av citron | 0,5 dl | 1,2 dl | 5 dl | |||
Persilja, hackad | 1 dl, ca 40 g | 2,5 dl, 100 g | 1 liter, ca 400 g | |||
Gör så här: | ||||||
Fräs lök och kryddor i matfettet i en gryta några minuter | ||||||
Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med | ||||||
Tillsätt linser och buljong. Låt koka 5 minuter | ||||||
Sänk värmen och rör ner couscous. Låt svälla under lock i ca 5 minuter | ||||||
Rör om väl i soppan | ||||||
Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Rör ner persiljan, koka upp. | ||||||
Servera med bröd. |