Årets Svenska Måltidslitteratur 2019
”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”
Författare: Lotte Möller
Titel: Bin och människor
Form: Annika LythFörlag: Norstedts
Motiveringen löd:
Bin är inga bisaker! Och det är sannerligen inte heller denna ljuvligt surrande, rika, vackra och spränglärda bok. Lika lockande som en generös burk med gyllene nyslungad honung. En fröjd!
Boken vann också klassen Essäer kring måltiden.

Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2019

Författare: Birgit Nilsson Bergström
Titel: Bara bullar – en bakläxa
Förlag: Isaberg förlag AB
Foto: Öyvind Lund
Form: Ann Olander
Motivering:
Denna bok speglar bullar som kultur, konst och historia. En riktig bakbok med många nyskapande recept för oss, som har bullbak som hobby och avkoppling. En värdig hyllning till ett älskat bakverk.

Författare: Magnus Albrektsson
Titel: Preppa som en kock
Förlag: Norstedts
Foto: David Back
Form: Pär Wickholm
Motivering:
Vad krävs för att laga god mat? Intresse, kunskap och kärlek. Allt detta får man i stora mått i denna inspirerande och pedagogiska bok. Var nyfiken, ge inte upp och prova dig fram. Repetition är all lärdoms moder

Författare: Hanna Olvenmark
Titel: Portionen under tian : bra mat för dig, din plånbok och planeten
Förlag: Ordfront Förlag
Foto: Ulrika Pousette
Form: Emilie Crispin Ekström
Motivering:
En angelägen och efterlängtad bok av den ytterst sparsamma dietisten Hanna Olvenmark. Recepten är inspirerande och oväntat omväxlande och då rätten väl står på bordet smakar den så mycket mer än vad den kostar. Ett klart fynd!

Översättare: Louise Lundman och Sandra Medin
Författare: Yotam Ottolenghi, Tara Wigley och Esme Howarth
Titel: Simple
Förlag: Tukan förlag
Foto: Jonathan Lovekin
Motivering:
Pålitlige brittisk-israeliske kocken Yotam Ottolenghi lagar färgstark vardagsmat med välkända ingredienser men nya smaker. Inte helvegetariskt men alltid med grönsakerna i centrum – middagen är räddad!

Författare: Martin Nordin
Titel: Eld, rök, grönt : vegetariska rätter från grillen
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Martin Nordin och Oskar Falck
Form: Katy Kimbell och Li Söderberg
Motivering:
Tillagning av grönsaker med eld och rök fördjupar smakerna och varierar måltiderna. En inspirerande bok fylld med grillexperiment, tips och idéer till vår tids mat.

Författare: Emil Boss
Titel: Sydafrikanskt vin : en annorlunda vinbok
Förlag: Federativs förlag
Foto: Jonas Gratzer m fl.
Form: Ayman Osman
Illustratör: MJ Milbert m fl.
Motivering:
Sannerligen en annorlunda vinbok som ställer obekväma frågor om priserna vi betalar för vin från länder med mängder av arbetskraft och hisnande låga löner. Exemplet Sydafrika illustrerar utmaningarna mot idén om Fairtrade, men också insikter och förståelse.

Formgivare: Fanny Holländer
Titel: Året på Gastrologik
Författare: Anton Bjuhr och Jacob Holmström
Förlag: Roos & Tegner
Redaktör/skribent/bidragsgivare: Anna Thanner och Anette Dieng
Foto: Erik Olsson
Motivering:
Befriande fri från dekorationer och effekter. Vackra bilder, material och färger i kombination med en tydlig enkel och ren typografi, som bygger en självklar form.

Fotograf: Jeanette Andersson och Stefan Sundström
Titel: Stefans lilla svarta : bokashi, biokol och bakterier
Författare: Stefan Sundström
Förlag: Leopard förlag
Form: Jeanette Andersson
Motivering:
En högst levande bok om förmultningsprocessen. Aldrig har kompost, lera och bakterier varit vackrare. Bilder fyllda av humor, poesi, oväntade infall och en genuin passion för jorden – eller Jorden.

Författare: Lotte Möller
Titel: Bin och människor
Förlag: Norstedts
Form: Annika Lyth
Motivering:
Bin är inga bisaker! Och det är sannerligen inte heller denna ljuvligt surrande, rika, vackra och spränglärda bok. Lika lockande som en generös burk med gyllene nyslungad honung. En fröjd!

Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för tjugonde året i rad. I år finns drygt 420 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.
Arrangemanget sker också i samarbete med The Gourmand World Cook Book Awards.
Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:
Christina Möller | Juryordförande, f.d. provkökschef, COOP, ledamot Måltidsakademien, Stockholm |
Charlotte Birnbaum | Författare och mathistorisk redaktör, Stockholm |
Mikael Engblom | Grafisk formgivare, Stockholm |
Kris Johnson-Jones | Matjournalist och författare, Stockholm |
Stephan Rössner | Medicine professor, författare, ledamot av Gastronomiska Akademien, Stockholm |
Malin Turunen | Matjournalist och författare, Stockholm |
Karsten Thurfjell | Kulturjournalist SR, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm |
Bibliotekstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.
Resultatet på www.måltidslitteratur.se , förlagens hemsidor
Hela guiden för Årets Svenska Måltidslitteratur finns som pdf för fri nedladdning på www.måltidslitteratur.se
Frågor besvaras av Barbro Stanley, barbrostanley@yahoo.se 070-554 41 63
MÅLTIDSAKADEMIENS BIBLIOTEKSSTIFTELSE