Årets Svenska Måltidslitteratur 2019
”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”
Författare: Lotte Möller
Titel: Bin och människor
Form: Annika LythFörlag: Norstedts
Motiveringen löd:
Bin är inga bisaker! Och det är sannerligen inte heller denna ljuvligt surrande, rika, vackra och spränglärda bok. Lika lockande som en generös burk med gyllene nyslungad honung. En fröjd!
Boken vann också klassen Essäer kring måltiden.

Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2019

Författare: Paul Svensson och Christofer Ekman
Titel: Rädda maten! : restaurang Retaste : manual för minskat matsvinn
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Erica Wessman Form: Pjadad/Oskar Svensson
Motivering:
Paul Svenssons pop up-restaurang Retaste föddes ur en vilja att helt stoppa matsvinnet – och i stället göra svinnet till en resurs. Recepten i modern nordisk stil, med signaturrätter som kompostbakad lök och förädling i form av inläggningar och smaksättare, ger hopp om en hållbar framtid.

Författare: Anki Berg och Marcus Bodin
Titel: Tunnbrödet : en läcker historia
Förlag: Tunnbrödsakademin
Foto: Johan Gunséus, Olof Rosenius, Anki Berg, Sirpa Kärki (samt ytterligare 15 fotografer + arkivbilder från muséer)
Form: Anja Sundberg, FRI Reklam
Illustratör: Agneta Åkerlund
Motivering:
Imponerande med en så tjock bok om vårt tunnaste bröd! Men här finns allt från tunnbrödets kulturhistoria till läckra recept, där Tunnbrödsakademin i text, foton, teckningar och recept främjar en av våra kulturhistoriskt mest spännande brödsorter.

Redaktör/utgivare: Dan Hallemar
Titel: Äta ute : svenska restauranger : arkitekturen och maten
Förlag: Arkitektur Förlag
Foto: Idha Lindhag Form: Anna Tribelhorn
Motivering:
Den första ingående studien av arkitekturens inverkan på restaurangupplevelsen, med både aktuella landvinningar och slitstarka klassiker – ett initiativ som manar till uppföljning!

Redaktör/utgivare: Bitte Westerlund
Titel: Smaka på Västnyland
Förlag: Slow Food Västnyland
Motivering:
En imponerande kartläggning från ett av Finlands mest matglada och aktiva hörn, där det överallt tycks växa, jäsa, pysa och puttra i matförädlingens tecken. Med entusiasm och viss distans skildrar Bitte Westerlund en Slow Food-region med både framgångar och utmaningar.

Författare: Elaine Asp och Anna-Britta Ståhl
Titel: Hävvi = självklart : sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp : Anna-Britta Ståhl berättar om den sydsamiska matens förutsättningar
Förlag: Hävvi Elaine
Översättning till sydsamiska: Anna Sofie Bull Kuhmunen
Foto: Bianca Brandon-Cox
Motivering:
En lika magisk som modern tolkning av de traditionella sydsamiska rätterna och en kärleksförklaring till renen, naturen och dess håvor. Elaine Asp lär ut en livsstil för överlevnad i skogar och fjäll med fokus på kvalitet och hållbarhet. Läs, njut och begrunda!

Författare: Viola Adamsson
Titel: Smakarv Hälsingland : tradition & trend
Förlag: Grenadine Bokförlag
Foto: Björn Lindberg (och 17 andra)
Form: Sara Stierna
Motivering:
Viola Adamsson beskriver sitt hälsingländska matarv, där lokala ingredienser ger smak till både fest och vardag. Nygammalt – och dessutom helt rätt i vår kostmedvetna tid – med lite kärvt norrländskt stuk.

Redaktör: Maria Nilsson
Titel: Stockholm, New York, Berlin, Paris, Rom, Köpenhamn, Tokyo för foodisar.
Förlag: Natur & Kultur
Motivering:
Denna utmärkta serie har hittills samlat sju kulinariska, högst personligt färgade stadsporträtt som tränger djupt in i matkulturerna och väcker ohejdbar aptit på att ta sig dit.

Författare: Martina Haag
Titel: 10 anledningar att inte bjuda hem folk (och 10 sätt att göra det ändå)
Förlag: The Book Affair
Foto: Johanna Åkerberg Kassel
Form: Elina Grandin
Motivering:
Med den här boken kommer du inte undan. Det går alltid att bjuda hem folk på middag. Här får du tips på den snabba, den billiga och den spontana middagen, men också hur du bjuder när du bor litet eller hur du får gästerna att göra jobbet. En bok som många av oss behöver.

Författare: Paul Kühlhorn
Bidragsgivare: Eva Liljefors
Titel: Friterat : konsten att fritera allt!
Förlag: Norstedts
Foto: Bianca Brandon-Cox
Form: Eva Liljefors och Paul Kühlhorn
Motivering:
En pedagogisk djupdykning i frityrgrytan där vi får lära oss allt om denna kokkonst – allt går att fritera. Förutom pommes, munkar och chips friteras sushi, godis, ägg och glass. Det får oss att vilja prova!

Författare: Martin Ragnar och Jens Linder
Titel: Krusbärsboken
Förlag: Ordfront Förlag
Foto: Martin Ragnar och Lina Eriksson
Form: Eva Jais-Nielsen
Motivering:
En lärd, grundlig, underhållande och entusiasmerande skildring av krusbärets paradoxala tillvaro som både omhuldad symbol och outnyttjad resurs i det svenska bärlandskapet. Krusbärskräm åt alla!