Måltidens Dag 2020

Måltidens Dag är i år ett samarbete mellan Måltidsakademien och MATtanken  Den Offentliga Måltidens Dag firas torsdag den 15 oktober.
I år firar vi Måltidens Dag på nätet där vi samtalar om måltidens betydelse för hela vårt samhälle. Under tiden kan vi äta den Kryddiga linssoppan med ett gott bröd.
Jens Dolk (rest K-märkt), Carl Jan Granqvist, Frida Ronge (rest TAK) och Eva Sundberg, MATtanken deltar i samtalet.

Om du vill följa samtalet om måltiden var med på bifogad länk.

Kryddig linssoppa

Ingredienser10 portioner 25 portioner100 portioner 
 
Gul lök, hackad1 st. ca 100 g 2–3 st.  250 g1 kg 
Ingfära, mald1 msk 2,5 msk1,5 dl 
Spiskummin1 msk2,5 msk1,5 dl 
Koriander, mald2 tsk5 tsk1 dl 
Gurkmeja2 tsk5 tsk1 dl 
Smör & rapsolja0,5 dl1 dl5 dl 
Morot, slantar500 g1,2 kg5 kg 
Squash, munsbitar500 g1,2 kg5 kg 
Gröna linser, förkokta600 g1,5 kg6 kg 
(200 g torkade)(500 g torkade)(2 kg torkade) 
Grönsaksbuljong3 liter7,5 liter30 liter 
Couscous2 dl, ca 150 g5 dl, ca 375 g2 liter, ca 1,5 kg 
Pressad saft av citron0,5 dl1,2 dl5 dl 
Persilja, hackad1 dl, ca 40 g2,5 dl, 100 g1 liter, ca 400 g 
 
Gör så här: 
Fräs lök och kryddor i matfettet i en gryta några minuter
Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med
Tillsätt linser och buljong. Låt koka 5 minuter
Sänk värmen och rör ner couscous. Låt svälla under lock i ca 5 minuter
Rör om väl i soppan
Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Rör ner persiljan, koka upp.
Servera med bröd.